Εκλεκτό ελαιόλαδο.Εποχή συγκομιδής

Κτήμα Χατζή, χώρος συνάντησης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής.
October 28, 2017
Φθινόπωρο. Η ομορφιά σου ζηλευτή.
November 23, 2017

 

Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου βρίσκει το Αρχοντικό σε οργασμό εργασιών.Οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου μαζί με σταγόνες βροχής και μια γλυκιά ψύχρα που προαναγγέλει τον ερχομό του Χειμώνα φέρνει την κατάλληλη στιγμή για την συγκομιδή των καρπών των ελαιόδεντρων του Κτήματος Χατζή.
Το εκλεκτότατο λάδι μας είναι απο ελιές που δεν τις αφήνουμε να παραγίνουν αλλα μαζεύονται ελαφρώς πρώιμα.

 

       

Κάτω απο τους στιβαρούς αιωνόβιους κορμούς των δέντρων μας, ποικιλίας Κορωναίικης, στρώνονται τα λιόπανα για την συλλογή των καρπών αποκλειστικά με τα χέρια. Ακολουθεί το λίχνισμα, το κοσκίνισμα δηλαδή ωστε να απομακρυνθούν τα περισσότερα φύλλα και κλαδιά.
Μετά την συλλογή τους, οι ελιές συγκεντρώνονται μέσα σε τσουβάλια κατασκευασμένα απο ειδικά νήματα γιούτας ωστε να αερίζεται ο καρπός και μεταφέρονται στο ελαιουργείο.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλίμα χαράς, αγωνίας και προσμονής είναι διάχυτο ενω οι σκέψεις μας ευλογούν αυτήν την προσπάθεια που κάθε χρόνο γίνεται με ενα μόνο στόχο: την χρήση του πιο εκλεκτού και ανωτέρας ποιότητας ελαιολάδου στα μενού του Αρχοντικού Χατζή.

     

     

Το ελαιοτριβείο μας περιμένει απο νωρίς.

Καλωσήρθατε”  αναφωνούν. Καλωσήρθε το Κτήμα Χατζή ”.

Ολα είναι έτοιμα.Η διαδικασία που αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιούμε είναι η ψυχρή έκθλιψη και άλεση του καρπού.Η μέθοδος αυτή συνδυαζόμενη με την βιολογική καλλιέργεια των ελαιόδεντρων μας, αποδίδει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανωτέρας ποιότητας με ξεχωριστό άρωμα και γεύση.Οι καρποί πλένονται και καθαρίζονται, ακολουθεί η ψυχρή έκθλιψη και μάλαξη της ελαιοζύμης.

      

      

Η στιγμή που περιμέναμε στωικά έφτασε.Το ευωδιαστό φρέσκο λάδι τρέχει πηχτό, θολό, με ένα μυστηριώδες πρασινοκίτρινο χρώμα απο την κάνουλα.

Τι άρωμα , τι γεύση!!!

    

Οι εργάτες που παρακολουθούν τρέχουν να δοκιμάσουν το πρώτο λάδι της νέας σοδειάς με ζεστό ζυμωτό ψωμί.
Τέτοια εκλεκτή πρώτη ύλη δίνει την τέλεια αφορμή στους εμπνευσμένους σεφ του Αρχοντικού Χατζή να επιχειρήσουν δημιουργικές προσεγγίσεις σε πιάτα που κερδίζουν τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια.

Για εσάς…

Και του χρόνου Κτήμα Χατζή.